„Sporządzanie potraw regionu warmińsko-mazurskiego”

17 lutego 2017 r. uczniowie klasy III kucharz ZSZ w ramach projektu „Szkoła wierna dziedzictwu” uczestniczyli w zajęciach praktycznych nt. „Sporządzanie potraw regionu warmińsko-mazurskiego”. Ich celem było zapoznanie z tradycyjnymi potrawami naszej „małej ojczyzny”. Pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych, pani Gabrieli Terlikowskiej, młodzież podjęła się trudnego zadania, jakim było sporządzenie farszynek ziemniaczanych i marchewki po mazursku. Farszynki to ziemniaczane kotleciki wypełnione mięsem. Są dobrym pomysłem na szybki, sycący obiad. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją, na którą uczniowie zaprosili dyrekcję Ośrodka, swoją wychowawczynię oraz koordynatora projektu. Wszystkim bardzo smakowały te regionalne rarytasy, a adepci sztuki kulinarnej kolejny raz przekonali się, że gotowanie to wspaniała przygoda. Spróbujcie i wy.  A oto przepis:

 

FARSZYNKI- tradycyjna potrawa kuchni warmińsko-mazurskiej

To ziemniaczane kotleciki wypełnione mięsem. Są fajnym pomysłem na szybki, sycący obiad. Podane solo, z surówką lub ulubionym sosem, tworzą super pomysł na letni obiad!

     

SKŁADNIKI:
CIASTO:
* ziemniaki – ok. 500 g
* mąka ziemniaczana – ok. 120 g
* jajko – 1 szt.
* sol – do smaku

Komentarze są wyłączone.