13 listopada obchodziliśmy Dzień Placków Ziemniaczanych

Jest taki jeden dzień w roku, w którym koniecznie należy przyrządzić, albo chociaż zjeść placki ziemniaczane W piątek, 13 listopada obchodziliśmy w SOSW nr 1 Dzień Placków Ziemniaczanych. Uczniowie Ośrodka w ramach nauki zdalnej otrzymali przepisy i samodzielnie wykonali pyszne, chrupiące placuszki.

Jeśli zapomnieliście o święcie placków, nic straconego – łapcie przepis, obejrzyjcie fotorelację przygotowaną przez Damiana Gronkowskiego z klasy 1b SP i zróbcie placki!

Smacznego!

 

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane:

Składniki:

o             1 kg ziemniaków

o             cebula

o             jajko

o             2 łyżki mąki

o             sól, pieprz do smaku

o             olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i dokładnie umyć.
  2. Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach,  a drugą połowę na grubych oczkach.
  3. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju (oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm ) z obu stron na złoty kolor.

Komentarze są wyłączone.