Święto pieczonego ziemniaka

Jesień to czas zbiorów ziemniaków a przy tym świetna okazja do wspólnej zabawy i bliższego poznania tego warzywa. Z tej okazji skorzystali w dniu 18 października, udając sie do Bażantarni,  uczniowie z zespołów edukacyjno- terapeutycznych Szkoły Podstawowej, Gimnazjum, klas Przysposabiających do Pracy  oraz grupa II z Punktu przedszkolnego.

Główną atrakcją podczas spotkania było ognisko, w którym wszyscy piekli ziemniaki. Oprócz doznań kulinarnych, uczniowie dowiedzieli się , kto do Polski sprowadził ziemniaki. Przypomnieli sobie także różne jego  nazwy np. kartofel, bulwa, grula, parabola a także wykazali się znajomością potraw, których podstawowym składnikiem jest bohater dnia. Każda klasa wykazała się wspaniałym zmysłem, nie lada precyzją i wyobraźnią, aby stworzyć z przyniesionych warzyw ciekawe ludziki.

Gdy ziemniaki piekły się w ognisku, nad nim skwierczały przypiekane kiełbaski. Oczywiście wszystkie zabawy były uzupełnione taneczną muzyką, którą serwował, jak zawsze niezawodny Pan Tomek Wasiukiewicz. Spora grupa młodzieży ruszyła w jesienny taniec, niektórzy w tym czasie szukali wśród liści błyszczących kasztanów i kolorowych liści.

Zadowolone, uśmiechnięte a i czasami pobrudzone popiołem buzie świadczą o udanym spotkaniu.

Serdeczne dziękujemy Pani Wioletce Szczepańskiej za usypanie wspaniałego dywanu z liści kasztanowca wkoło ogniska :).

Marta Zalewska
Ewa Łukaszewska
M. Kowalczyk- Zielonka

Komentarze są wyłączone.