Stereotypy żywieniowe – realizacja projektu edukacyjnego

Dnia 16 lutego 2017 r. klasa II a gimnazjum wraz z wychowawcą Danutą Kaszczuk uczestniczyła w zajęciach dotyczących stereotypów żywieniowych. Klasa II kucharz z panią Gabrielą Terlikowską wyjaśniała, na czym polega myślenie stereotypowe związane z żywieniem. Wymienialiśmy produkty, które postrzegane są jako zdrowe, a w rzeczywistości to tylko ,, MIT”. Weryfikacja najbardziej popularnych stereotypów może uchronić nas przed powielaniem zachowań i przetwarzaniem informacji dot. produktów żywieniowych, które zgoła nie mają nic wspólnego z prawdą. Najważniejszy wniosek: ,, Prawidłowy sposób odżywiania warunkuje pełnię zdrowia oraz dobre samopoczucie. Aby tak było, potrzebna jest wiedza, która pozwala podejmować świadomy wybór – jeść czy nie jeść…?”

Gabriela Terlikowska
Danuta Kaszczuk

Komentarze są wyłączone.